Strahonja: Osijek förblev orörd av två straffar, Strukans dom berömvärt – ett förtydligande

Matchen mellan Istrien och Slaven Belup (2-0) avslutade den 14:e omgången av HNL. Rijeka stannade kvar i toppen, följt av Hajduk, medan Dinamo förlorade mot Varaždin (1-1) och undvek förlust. En annan anmärkningsvärd match var mellan Gorica och Osijek (3-0), där Osijeks lag vädjade om en straff två gånger utan framgång. Marijo Strahonja, en expertdomare, diskuterade dessa händelser på HRT:s ”Stadion”-show.

I den 4:e minuten knuffade Smolčić Goričan men kunde inte göra mål. Även om det fanns kontakt fastställdes det att det inte var något fel eller rött kort. Detta beslut överensstämde med UEFA och FIFA:s regler som säger att en straffspark endast döms om en försvarsspelare rengör och tydligt spelar bollen först och det finns efterföljande kontakt. Därför berättigade denna situation inte en straffspark eller ett kort.

I den 17:e minuten fällde Munksgaard Mierez, vilket ledde till en svår situation. Domaren dömde korrekt inte en straffspark eftersom regelbrottet inte motiverade gult eller rött kort. Kroppsspråket för domaren Duja Strukan, som dömer UEFA-matcher, visade på hans förtroende för att fatta rätt beslut baserat på de riktlinjer och regler som ställts upp av Uefa. Tränaren Zekić tog också emot beslutet väl, med förståelse för att den här typen av situationer inte är straffbara.

I den 59:e minuten var det två lägen där domare Strukan och VAR-rummet behövde reagera bättre. Först var det en foul av en Osijek-spelare, följt av en straffbar handboll av en Gorica-spelare. VAR fattade ett felaktigt beslut genom att inte erkänna regelbrottet. I sådana här situationer är VAR:s roll att analysera och hänvisa huvuddomaren till övervakarna för bedömning. Handbollen var uppenbar, och varje hand som går mot bollen bör resultera i en straffspark. Tyvärr kände inte VAR igen detta och slog felaktigt fast att det var ett inkast.

Domaren Dario Bel tillåter ett tightare spel, och hans omdöme i den här matchen ansågs rättvist. I den 49:e minuten var det en duell mellan Diallo, Uremović och Topić, men det var bestämt att det inte motiverade en straffspark. Uremović spelade bollen till höger och det fanns kontakt, men Rudeš-spelaren hade inte kontroll över bollen. Om spelaren hade bollinnehav eller bollen var framför dem hade det blivit en straffspark. Men i det här fallet gick bollen i sidled och det fanns inget som motiverade en straffspark.

I den 92:a minuten var det kontakt mellan Sigur, Pavlović och Tomečak. Intensiteten i kontakten var tveksam, och det verkade som om Rudeš-spelaren nådde bollen först. Utan en tydlig kameravinkel som visar en spark efter att Tomečak spelat bollen kan det inte avgöras om en straffspark borde ha dömts.

I den 42:a minuten gjorde Majstorović en aggressiv start som resulterade i uteslutning. Domaren Zebec gjorde först ett misstag, men VAR ingrep korrekt och bekräftade uteslutningen. Förseningen i videogranskningen berodde på en skadad spelare på planen, och domaren behövde hantera situationen. I slutändan var beslutet att utesluta Majstorović korrekt.