Här är ett förtydligande: Strahonja bekräftar att Osijek förblev oskadad trots två straffar.

Matchen mellan Istrien och Slaven Belup (2-0) avslutade den 14:e omgången av HNL. Som ett resultat förblev Rijeka överst på resultattavlan, Hajduk följde efter och Dinamo undgick med nöd och näppe förlust mot Varaždin (1-1). Det fanns dock vissa tvivel i matchen mellan Gorica och Osijek (3-0). Osijeks lag begärde straff två gånger, men deras överklaganden avslogs. Expert Marijo Strahonja, en domare, diskuterade dessa händelser på HRT:s ”Stadion”-show.

En incident inträffade i den 4:e minuten när Smolčić knuffade bort Goričan. Även om detta potentiellt kunde ha lett till ett mål, missade anfallaren målet. Medan det var kontakt mellan spelarna fastställdes det att det inte var något regelbrott eller rött kort. En liknande situation inträffade i den 93:e minuten i slutet av matchen.

I den 17:e minuten var det en kontroversiell situation som involverade en foul av Munksgaard på Mierez som potentiellt förtjänade en straff. Domaren fattade dock rätt beslut genom att inte döma straff. Enligt Uefa och Fifas regler måste en försvarsspelare spela bollen först innan någon efterföljande kontakt eller foul kan bestraffas med en straffspark. Eftersom regelbrottet inte motiverade ett gult eller rött kort var det inte ens berättigat till en straffspark. Domarens tillvägagångssätt och beslut baserades på riktlinjerna som upprätthölls av Uefa och reglerna för fotbollsspelet.

Ett annat kontroversiellt ögonblick inträffade i den 59:e minuten när det var en möjlig handboll av Pršira, vilket ledde till ett straffkrav för Osijek. VAR (Video Assistant Referee) gjorde en felaktig bedömning i denna situation. VAR:s roll är att hjälpa huvuddomaren att fatta beslut, men den ansvarar inte för att avgöra om ett förseelse är ett regelbrott eller en straffbar handboll. Det borde ha uppmärksammat domaren att granska händelsen på monitorn och göra sin bedömning. Men till slut fattades det korrekta beslutet att inte döma en straffspark.

I den 49:e minuten var det en duell mellan Diallo, Uremović och Topić, vilket resulterade i att Rudeš vädjade om en straff. Domaren bedömde situationen korrekt och slog fast att det inte var straffbart. Uremović spelade bollen till höger, och det var kontakt efteråt, men Rudeš-spelaren hade inte kontroll över bollen. Om spelaren hade besittning eller bollen var framför honom, skulle en straff ha varit motiverad. Så var dock inte fallet i denna situation.

Rudeš vädjade också om en straff i den 92:a minuten på grund av kontakt mellan Sigur, Pavlović och Tomečak. Domaren hade ett bra läge att bedöma intensiteten i kontakten och till slut fattade han det korrekta beslutet genom att inte döma en straffspark. I det andra fallet var det frågan om vem som kom först till bollen, men utan tydliga kamerabevis var det svårt att avgöra om ett regelbrott inträffade.

I matchen gjorde domaren Zdenko Lovrić ett misstag i den 42:a minuten genom att först inte utesluta Majstorović för en hård tackling. VAR gjorde dock rätt bedömning och rekommenderade ett rött kort. Beslutet togs så småningom efter en längre genomgång på grund av en skadad spelare på planen.