Ett år efter VM-semifinalförlust: Tveksam straff, Joškos tårar och Argentinas firande

Efter den magnifika segern mot Brasilien i straffläggningen i kvartsfinalen i VM i Qatar ställdes Zlatko Dalićs lag mot ett annat stort sydamerikanskt landslag – Argentina, ledd av Lionel Messi. Argentina hade redan från start varit känt som en av mästerskapsfavoriterna och det verkade som om de satte scenen, vilket så småningom blev verklighet med en 3-0-seger. Men ser man tillbaka ett år på matchen mellan Kroatien och Argentina, hade ”gauchos” gått segrande över de ”eldiga”.

Matchen började försiktigt på båda sidor, men en vändpunkt kom i den 34:e minuten när Julian Alvarez vann en straff efter en sammandrabbning med Dominik Livaković, som sedan konverterades av Lionel Messi. Luka Modrić kommenterade straffen och sa ”Det var inte en straff, det borde ha varit en hörna för oss innan det.” Målet störde Kroatiens kontroll över matchen och följdes av ytterligare ett mål, vilket gjorde ställningen 2-0 till Argentinas fördel bara fem minuter senare, med Alvarez som gjorde mål efter en kontring.

I den andra halvleken tog Zlatko Dalićs lag en allt-eller-inget-strategi, men det resulterade i ytterligare ett mål för Argentina, där Messi satte upp Alvarez för den sista 3-0-resultatet. Tårarna föll efter matchen, med Joško Guardiol som tröstades av Marko Livaja, och kroatiska fans runt om i världen kände en blandning av sorg och stolthet för det ”eldiga” laget.