Dinamos betalning för pojkars Celtic Cross-flagga och ”Kill the Load”-rop avslöjade

HNL:s disciplinära domare, Alan Klakočer, hade händerna fulla under den 9:e omgången av HNL. Som ett resultat gick en ökad mängd böter in i HNL-kassan. Den här gången kom den största mängden från Maksimir, istället för Split. Dinamo fick böta 6 600 euro för Bad Blue Boys bloss i matchen mot Rudeš (5-1), samt för det keltiska krysset på banderollen, vilket är förbjudet. De ”blå” fansen skanderade också ”kill the load” efter matchen.

GNK Dinamo fick böter för att den besökande fangruppen BBB tände en röklåda i den 62:a minuten, tjugo facklor i den 78:e minuten och en fackla i den 80:e minuten under mästerskapsmatchen mot Rudeš. Denna handling utgjorde upplopp beskrivna och straffbara enligt artikel 66, punkt 2 i HNS Disciplinary Rulebook. Som ett resultat av detta ålades böter på 1 900,00 euro.

Dessutom fick GNK Dinamo böter för ”BLUE LIONS”-bannern som visades av BBB-fansen, som hade ett keltiskt kors inuti bokstaven ”O”. Dessutom skanderade fansen ”Döda, döda lasten” efter matchen, vilket utgjorde ett brott mot artikel 87 i HNS:s disciplinregler. Som ett resultat av detta utdömdes böter på 4 500,00 euro. Det totala bötesbeloppet uppgår till 6 000,00 euro baserat på bestämmelserna i artikel 38, stycke 1 i DP HNS.

Bannern ”Blå lejon” som visades upp av Dinamo-fans på läktaren ansågs straffbar på grund av närvaron av ett keltiskt kors på bokstaven O. Detta kors, förknippat med keltisk kristendom, hade sin topp under medeltiden i Storbritannien. Men i mitten av 1900-talet började rasistiska och nyfascistiska grupper att använda symbolen, vilket ledde till att den associerades med rasistiska konnotationer. Som ett resultat blev det keltiska krysset ovälkommet i flera europeiska länder och markerades som oacceptabelt av UEFA på sportarenor. Symbolen är också förbjuden i Kroatien.

I en annan match besegrade Hajduk Lokomotiva (1-0) med stor svårighet inför sina fans. Denna seger fick dock ett pris, eftersom de fick ett nytt böter på grund av det stora antalet pyrotekniska anordningar som antändes i norra Poljud. Fansen antände olika enheter vid flera tillfällen under matchen, vilket bröt mot HNS Disciplinary Rulebook. Följaktligen ålades böter på 5 500,00 euro.

Dessutom förolämpade Saša Bjelanović, sportchefen för Istra 1961, domaren Frano under halvtid av matchen mellan Istrien och Gorica. Bjelanović mötte domarna framför domarens omklädningsrum och tilltalade matchens domare med nedsättande ord. Denna handling utgjorde en tjänsteförseelse och som ett resultat av detta döms Bjelanović till en månads förbud mot att utföra sina uppgifter samt böter på 1 000,00 euro.